VERKOCHT

Jhakri/shamaan ghurra, Nepal, 1e helft 20e eeuw

Artikel 67 van 136
€ 850,00 € 295,00 (inclusief btw)
Het artikel is uitverkocht.

In de eindeloze variatie van ghurra's, karnstokgeleiders is ook deze zeldzaam en zéér opvallend! Twee shamaanfiguren met twee yaks daaronder overgaand in het geleidingsgedeelte versierd met geometrische patronen. Ook een ontluikende lotus bloem lijkt zichtbaar. Fraaie patina, passend bij gebruik en leeftijd. Miniscuul chipje op de achterkant, zichtbaar op de foto. Ook deze bij mij weer scherp geprijsd! Inclusief op maat gemaakte standaard!

Lengte: 26 cm
Gewicht: 208 gram, inclusief standaard 365 gram
Herkomst: West Nepal
Datering: 1e helft 20e eeuw
Provenance: Verkregen uit eigen netwerk in situ

Hieronder wat meer specifieke info:

Nepalese houten karnstokgeleiders hebben een diepe symbolische betekenis in de Nepalese cultuur en worden vaak beschouwd als heilige objecten. Hier zijn enkele van de symbolische betekenissen die aan deze karnstokgeleiders worden toegeschreven:

 1. Zuiverheid: Het proces van het karnen van melk en het maken van boter wordt beschouwd als een ritueel van zuivering en zuivering van de melk. De karnstok geleider symboliseert deze zuiverheid en wordt daarom vaak gebruikt bij religieuze en spirituele ceremonies.
 2. Energie: De beweging van de karnstok in de kom om de melk te karnen, wordt gezien als een uitdrukking van levensenergie en vitaliteit. De karnstok staat daarom symbool voor kracht en energie.
 3. Verbinding: Het gebruik van een houten karnstok om boter te maken, vereist aandacht en nauwkeurigheid. Het proces verbindt de gebruiker met de natuurlijke wereld en symboliseert de verbinding tussen mens en natuur.
 4. Spiritualiteit: Houten karnstok geleiders worden vaak versierd met symbolen die een diepere spirituele betekenis hebben, zoals de lotusbloem, die staat voor zuiverheid en spirituele groei.
 5. Ambacht en vakmanschap: De karnstok geleider is een symbool van ambacht en vakmanschap en wordt nog steeds met de hand gemaakt door getalenteerde houtbewerkers in Nepal. Het gebruik van de karnstok geleiders is een manier om deze traditionele ambachten te behouden en te eren.
 6. Over het algemeen is de houten karnstok geleider in de Nepalese cultuur een symbool van zuiverheid, energie, verbinding, spiritualiteit, en ambacht en vakmanschap.

  Op Nepalese houten karnstok geleiders worden vaak traditionele symbolen en patronen afgebeeld die een diepere betekenis hebben in de Nepalese cultuur. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symbolen die op deze karnstok geleiders worden afgebeeld:

 7. Lotusbloem: De lotusbloem staat voor zuiverheid en spirituele groei.
 8. Zon en maan: De zon en de maan symboliseren het mannelijke en vrouwelijke principe en de complementaire krachten van het universum.
 9. Olifanten: Olifanten zijn krachtige en majestueuze dieren die vaak worden geassocieerd met kracht en welvaart.
 10. Vogels: Vogels symboliseren vrijheid, moed en spiritualiteit.
 11. Himalaya-bergen: De Himalaya-bergen zijn een belangrijk symbool van Nepal en worden vaak afgebeeld op karnstok geleiders om de verbondenheid met het land en de cultuur te benadrukken.
 12. Stroom van de rivier: De stroom van de rivier symboliseert de stroom van het leven en wordt vaak afgebeeld op karnstok geleiders om de verbinding met de natuur te benadrukken.
 13. Geometrische patronen: Geometrische patronen worden vaak gebruikt als decoratieve elementen op Nepalese houten karnstok geleiders en hebben vaak een symbolische betekenis die verband houdt met spiritualiteit en kosmologie.
 14. Over het algemeen zijn de symbolen op Nepalese houten karnstok geleiders een weerspiegeling van de rijke culturele tradities en spirituele overtuigingen van Nepal.

© 2016 - 2024 Johnspecialobjects | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel