-43%

TOP! Oud vrouwelijk initiatiebeeld, GURUNSI, Nrd Ghana, 1930-40

Artikel 69 van 135
€ 570,00 € 325,00 (inclusief btw)
Voorraad 1 stuk

Schitterend oud vrouwelijk hard houten initiatie beeld. Het gelaat met haartooi heeft met relatief weinig bewerking een sterke krachtige uitstraling. Ook het lichaam ademt kracht uit versterkt door de licht gebogen armen waarbij de handen op de heupen rusten. De benen zijn stevig en de platte voeten staan op een voor de Gurunsi gebruikelijk houten basis. Het hout is erg zwaar en donker van kleur met een wat glimmende patina. Op de rug een forse krimpscheur en op de voorkant een paar kleine. Hieronder nog wat meer info over dit soort beelden die overigens maar mondjesmaat aangeboden worden.

Lengte: 37 cm, inclusief voet 40,5 cm
Breedte: 14 cm
Gewicht: 1351 gram
Herkomst: Nrd Ghana
Datering: 1930-40
Provenance: In situ verkregen door Peter Beaujean

De Gurunsi zijn een etnische groep die voornamelijk in het zuiden van Burkina Faso woont. Ze staan bekend om hun unieke kunst en culturele tradities, waaronder de productie van beelden die worden gebruikt tijdens initiatierituelen.

Initiatierituelen zijn belangrijke overgangsrituelen in de Gurunsi-cultuur, waarbij jongeren worden ingewijd in volwassenheid. Deze rituelen zijn cruciaal voor het bevestigen van sociale status en het doorgeven van culturele kennis van de ene generatie op de andere. De initiatie beelden spelen een centrale rol in deze rituelen.

De beelden worden gemaakt door ambachtslieden binnen de gemeenschap en hebben vaak een houten basis. Ze worden rijkelijk versierd met symbolische gravures en kunnen verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de context van het initiatieritueel. De beelden worden vaak gezien als representaties van voorouders of geesten en worden verondersteld bovennatuurlijke krachten te bezitten die de jongeren beschermen en hen zegenen tijdens hun overgang naar volwassenheid.

Bij de initiatierituelen worden de jongeren vaak geïsoleerd in een afgelegen locatie, weg van de rest van de gemeenschap, en ondergaan ze een reeks beproevingen en ceremonies. Deze rituelen zijn vaak intens en kunnen enkele weken duren.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel de Gurunsi-initiatiebeelden een interessant cultureel aspect zijn, ze ook als cultureel erfgoed worden beschouwd en daarom met respect en begrip moeten worden benaderd. Elk element van deze culturele praktijken heeft diepe wortels in de traditie en spiritualiteit van de Gurunsi-mensen.

© 2016 - 2024 Johnspecialobjects | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel