VERKOCHT

TOP! Oude ghurra, karnstok, Nepal, 1e helft 20e eeuw

Artikel 100 van 136
€ 850,00 € 240,00 (inclusief btw)
Het artikel is uitverkocht.

(Ghurras, karnstokken met deze leeftijd en van deze kwaliteit gaan normaal voor € 650 - € 850 !! en belanden op de betere veilingen)

Prachtige oude karnstok, ghurra met een bij de leeftijd en het gebruik passende patina. Bovenop een olifant en erg bijzonder ... in het opengewerkte stupa achtige deel een houten balletje. Verder diverse symboliek. Hieronder een stuk ter informatie over karnstokken en hun symboliek.

Lengte: 29 cm
Gewicht: 405 gram
Herkomst: Nepal
Datering: 1e helft 20e eeuw

Nepalese houten karnstokken, ook bekend als "dhunge dhara", worden traditioneel gebruikt om melk te karnen en boter te maken. De karnstokken zijn gemaakt van hout en hebben een lange, slanke vorm met een taps toelopend uiteinde dat in een houten kom past. De karnstok wordt in de kom geplaatst en heen en weer bewogen om de room van de melk te scheiden en boter te maken.

Houten karnstokken zijn al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in Nepal en worden nog steeds veel gebruikt, vooral op het platteland waar moderne technologie minder vaak voorkomt. Het gebruik van een houten karnstok is niet alleen praktisch, maar heeft ook een spirituele betekenis in Nepalese cultuur. Het wordt beschouwd als een ritueel en meditatief proces dat de zuiverheid en de levenskracht van de melk benadrukt.

De karnstokken worden gemaakt van verschillende soorten hout, waaronder esdoorn, eik, walnoot en magnolia. Elk type hout heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Esdoornhout is bijvoorbeeld zacht en licht van gewicht, terwijl eikenhout sterk en duurzaam is. De karnstokken worden vaak versierd met traditionele Nepalese patronen en symbolen, zoals de lotusbloem, de zon en de maan, en de stroom van de rivier.

Houten karnstokken zijn niet alleen functionele hulpmiddelen, maar ook cultureel belangrijke objecten die de tradities en het vakmanschap van Nepal weerspiegelen. Ze worden vaak verkocht als souvenirs voor toeristen die Nepal bezoeken en worden steeds meer gewaardeerd als decoratieve kunstobjecten.

2 / 2

Nepalese houten karnstokken hebben een diepe symbolische betekenis in de Nepalese cultuur en worden vaak beschouwd als heilige objecten. Hier zijn enkele van de symbolische betekenissen die aan deze karnstokken worden toegeschreven:

1. Zuiverheid: Het proces van het karnen van melk en het maken van boter wordt beschouwd als een ritueel van zuivering en zuivering van de melk. De karnstok symboliseert deze zuiverheid en wordt daarom vaak gebruikt bij religieuze en spirituele ceremonies.

2. Energie: De beweging van de karnstok in de kom om de melk te karnen, wordt gezien als een uitdrukking van levensenergie en vitaliteit. De karnstok staat daarom symbool voor kracht en energie.

3. Verbinding: Het gebruik van een houten karnstok om boter te maken, vereist aandacht en nauwkeurigheid. Het proces verbindt de gebruiker met de natuurlijke wereld en symboliseert de verbinding tussen mens en natuur.

4. Spiritualiteit: Houten karnstokken worden vaak versierd met symbolen die een diepere spirituele betekenis hebben, zoals de lotusbloem, die staat voor zuiverheid en spirituele groei.

5. Ambacht en vakmanschap: De karnstok is een symbool van ambacht en vakmanschap en wordt nog steeds met de hand gemaakt door getalenteerde houtbewerkers in Nepal. Het gebruik van de karnstokken is een manier om deze traditionele ambachten te behouden en te eren.

Over het algemeen is de houten karnstok in de Nepalese cultuur een symbool van zuiverheid, energie, verbinding, spiritualiteit, en ambacht en vakmanschap.

Op Nepalese houten karnstokken worden vaak traditionele symbolen en patronen afgebeeld die een diepere betekenis hebben in de Nepalese cultuur. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symbolen die op deze karnstokken worden afgebeeld:

1. Lotusbloem: De lotusbloem staat voor zuiverheid en spirituele groei en wordt vaak afgebeeld op Nepalese houten karnstokken.

2. Zon en maan: De zon en de maan symboliseren het mannelijke en vrouwelijke principe en de complementaire krachten van het universum.

3. Olifanten: Olifanten zijn krachtige en majestueuze dieren die vaak worden geassocieerd met kracht en welvaart.

4. Vogels: Vogels symboliseren vrijheid, moed en spiritualiteit.

5. Himalaya-bergen: De Himalaya-bergen zijn een belangrijk symbool van Nepal en worden vaak afgebeeld op karnstokken om de verbondenheid met het land en de cultuur te benadrukken.

6. Stroom van de rivier: De stroom van de rivier symboliseert de stroom van het leven en wordt vaak afgebeeld op karnstokken om de verbinding met de natuur te benadrukken.

7. Geometrische patronen: Geometrische patronen worden vaak gebruikt als decoratieve elementen op Nepalese houten karnstokken en hebben vaak een symbolische betekenis die verband houdt met spiritualiteit en kosmologie.

Over het algemeen zijn de symbolen op Nepalese houten karnstokken een weerspiegeling van de rijke culturele tradities en spirituele overtuigingen van Nepal.

© 2016 - 2024 Johnspecialobjects | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel