VERKOCHT

Hard houten beeld van een opzichter uit de TERAI, Nepal, ca 1960

Vorige Artikel 12 van 69 Volgende
€ 85,00 (inclusief btw)
Het artikel is uitverkocht.

 De Terai of Tarai is een laaglandgebied in Noord- India en Zuid- Nepal dat ten zuiden van de uitlopers van de Himalaya , de Sivalik-heuvels en ten noorden van de Indo-Gangetic-vlakte ligt . Dit laagland band wordt gekenmerkt door hoge graslanden , schrob Savannah , sal bossen en klei rijke moerassen . De Tharu en de Dhimal zijn de verzamelnaam voor een scala aan etnische groepen. Landbouw vormt de basis van de industrie. Er worden oa rijst, aardappelen, mais, tarwe, erwten , linzen , mosterd , suikerriet , gember , kurkuma , kardemom , knoflook en chili verbouwd.
Het meest gekend uit Nepal zijn de putali, Namaskara Mudra begroetingsbeelden. Veel minder bekend en ook zeldzamer zijn de beeldjes uit de Terai streek. Ik bied er de komende tijd een aantal aan die via mijn netwerk in situe van familie"s zijn gekocht. Het zijn grotendeels beeldjes die het rurale karakter onderstrepen. 

Zeldzaam beeld van een baas, opzichter uit het Terai gebied. Variatie op Namaskara Mudra begroetingsbeeld maar met de handen voor het lichaam naar beneden wijzend. Hij vraagt niets maar geeft orders. Zo kijkt hij ook ... wat nors. Fraai gestileerd beeld met een patina die past bij het gebruik en de leeftijd. Stukje van linkervoet af en een viltje is nodig om het beeld stabiel op zichzelf te kunnen laten staan. Zie de foto's.

Lengte: 34 cm
Gewicht: 773 gram
Herkomst: Terai, zuid Nepal
Datering: ca 1960
 

(kon de kleur lastig goed vastleggen. Warmer van kleur in het echt met een fraaie gevarieerde patina)

© 2016 - 2022 Johnspecialobjects | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel