VERKOCHT

Antiek Chinees beeld van de generaal/wijsheer GUA YU, 1850 - 1920

Vorige Artikel 8 van 24 Volgende
€ 395,00 (inclusief btw)
Het artikel is uitverkocht.

Antiek Chinees beeld van de generaal/wijsheer GUA YU

Hoogte: 39 cm
Breedte: 23 cm
Diepte: 17 cm
Gewicht: 2584 gram
Herkomst: China
Datering: 1850-1920

Achterin het beeld zit in een holte nog een stukje geschrift met de zodiac. Dit dateert meteen het beeld omdat deze beelden met holte en een gebedsbriefje of zodiac enkel gemaakt zijn tussen 1850 en 1920.

Evidente sporen van leeftijd en gebruik, zie de foto's. De detail foto's laten de patina prima zien! Gangbare prijs voor dit beeld zou € 650 - € 800 zijn maar voor mij deel van een lot en mijn handel toch vooral bij Afrikaanse items aangevuld met wat Ifugao en Nepal. Voor de geïnteresseerde hieronder meer info over de generaal.

Guan Yu stierf januari of februari 220 Hijwas een Chinese militaire generaal die onder de krijgsheer Liu Bei diende tijdens de late Oostelijke Han-dynastie van China. Samen met Zhang Fei deelde hij een broederlijke relatie met Liu Bei en vergezelde hem bij de meeste van zijn vroege heldendaden. Guan Yu speelde een belangrijke rol in de gebeurtenissen die leidden tot het einde van de Han-dynastie en de oprichting van de staat Shu Han van Liu Bei tijdens de Drie Koninkrijken-periode. Hoewel hij wordt herinnerd voor zijn loyaliteit jegens Liu Bei, staat hij ook bekend om het terugbetalen van Cao Cao's vriendelijkheid door Yan Liang, een generaal onder Cao Cao's rivaal Yuan Shao, te doden in de Slag bij Boma. Nadat Liu Bei in 214 de controle over de provincie Yi had gekregen, bleef Guan Yu ongeveer zeven jaar in de provincie Jing om het gebied te regeren en te verdedigen. In 219, terwijl hij weg was om Cao Cao's troepen te bevechten in de Slag bij Fancheng, verbrak Liu Bei's bondgenoot Sun Quan de Sun-Liu alliantie en stuurde zijn generaal Lü Meng om Liu Bei's gebieden in de provincie Jing te veroveren. Tegen de tijd dat Guan Yu hoorde van het verlies van de provincie Jing na zijn nederlaag bij Fancheng, was het te laat. Hij werd vervolgens gevangen genomen in een hinderlaag door de troepen van Sun Quan en geëxecuteerd.

Guan Yu's leven werd verheven en zijn prestaties werden na zijn dood zo verheerlijkt dat hij tijdens de Sui-dynastie werd vergoddelijkt. Door generaties lang verhalen vertellen, met als hoogtepunt de 14e-eeuwse historische roman Romance of the Three Kingdoms, hebben zijn daden en morele kwaliteiten een enorme nadruk gekregen, waardoor Guan Yu een van Oost-Azië's meest populaire paradigma's van loyaliteit en gerechtigheid is geworden. Hij wordt vandaag de dag nog steeds door veel Chinezen aanbeden. In religieuze toewijding wordt hij eerbiedig de "Keizer Guan" (Guān Dì) of "Lord Guan" (Guān Gōng) genoemd. Hij is een godheid die wordt aanbeden in de Chinese volksreligie, het populaire confucianisme, het taoïsme en het Chinese boeddhisme, en kleine heiligdommen voor hem zijn bijna alomtegenwoordig in traditionele Chinese winkels en restaurants.

© 2016 - 2022 Johnspecialobjects | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel