VERKOCHT

Terra cotta kruikje, BURA cultuur, Niger, leeftijd onbekend

Vorige Artikel 9 van 11 Volgende
€ 69,00 (inclusief btw)
Het artikel is uitverkocht.

De Bura-cultuur verwijst naar een reeks archeologische vindplaatsen in de lagere Niger-riviervallei van Niger en Burkina Faso. Meer in het bijzonder was de beschaving uit de ijzertijd, geïllustreerd door de Bura-cultuur, gecentreerd in het zuidwestelijke deel van het huidige Niger en in het zuidoostelijke deel van het hedendaagse Burkina Faso. De ijzerindustrie, zowel bij het smelten als bij het smeden van gereedschappen en wapens, had ontwikkeld in Sub-Sahara Afrika tegen 1200 voor Christus. De eerste millennium Bura-Asinda-cultuur in de West-Afrikaanse Sahel is met radioactieve koolstof gedateerd als beginnend in de 3e eeuw na Christus en duurde tot de 13e eeuw. Maar er wordt heel weinig precies begrepen over deze 'schimmige' en 'mysterieuze' beschaving en haar cultuur, omdat ze pas een paar decennia geleden in 1975 werd ontdekt; en pas in 1983 werd begonnen met de eerste archeologische opgraving.
Vernoemd naar de archeologische vindplaats Bura in de buurt van Bura in het zuidwesten van Niger, produceerde de Bura-cultuur een verscheidenheid aan onderscheidende artefacten gemaakt van klei, ijzer en steen. Naast nabijgelegen terracotta potten die bij rituele offers werden gebruikt, werden ook haakvormige pijlpunten van ijzer gevonden. ( bron: Google arts and culture)

Dit is een prachtig voorbeeld van een Bura kruikje, fijn bewerkt onder de hals. Chip zoals zichtbaar op de foto maar nog steeds een fraai object. Voetje waarop het kan staan wordt meegeleverd. Zie de foto's!

Hoogte: 18 cm
Omvang buik om zijn meest: 41 cm
Gewicht: 841 gram, inclusief voetje 1015 gram
Herkomst: Niger
Datering: onbekend ( mogelijk 3e - 7e eeuw)
Provenance: ex Peter Beaujean

© 2016 - 2023 Johnspecialobjects | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel