-22%

MPORO huwelijks halsketting, SAMBURU/RENDILLE, Kenia, ca 1950

Vorige Artikel 17 van 175 Volgende
€ 450,00 € 350,00 (inclusief btw)
Voorraad 1 stuk

Deze ketting is gemaakt door de Samburu of Rendille-bevolking die in het noorden van centraal Kenia woont, net boven de evenaar. De Samburu zijn evenals de Rendille semi-nomadische veehouders die vaak verhuizen om hun vee te laten grazen. Ze zijn nauw verwant aan de Masaai, die verder naar het zuiden wonen en een vergelijkbare taal spreken. Voor het huwelijk moet een Rendille man zijn  mannelijkheid bewijzen en wordt van hem verwacht dat hij vee steelt van de Samburu. Zo bestaat daar altijd een conflict tussen beide bevolkingsgroepen die dan door de Raad van Ouderen beslecht moet worden.

Dit type ketting dankt zijn naam aan de grote rode kralen, mporo genaamd, die een verticale rij in het midden vormen. Deze kralen worden soms witte hartkralen genoemd. Het zijn donkerrode ovale glaskralen met witte centra, die lijken op carneool. Ze werden speciaal gemaakt in Venetië voor de handel met Afrika van de jaren 1880 tot het begin van de 20e eeuw. Omdat herders in het gebied al eeuwen vóór de komst van Europeanen carneoolkralen gebruikten, waren ze een ideale markt voor deze handelskralen, en de kralen worden nu zeer gewaardeerd. De ketting is gemaakt van bundels palmvezels en/of girafhaar, onder gevlochten girafhaar dat door de mporo-kralen is geregen. Er is een extra rij kralen verborgen achter de kralen die aan de voorkant niet zichtbaar zijn. De bundels vezels en haren zijn in leer gewikkeld en bedekt met rode oker en dierlijk vet.

Lichaamsversieringen, met name sieraden met kralen, worden zeer gewaardeerd in de Samburu-samenleving. Mporo-halskettingen hebben de specifieke functie om de gehuwde status van een vrouw aan te duiden. Als zodanig zijn ze een belangrijk onderdeel van de versiering van een bruid. Als een vrouw getrouwd is, geeft haar moeder haar een ketting gemaakt van de kralen in twee van de vezelbundels van haar eigen mporo-ketting. Na de eerste maand van het huwelijk wordt een ceremonie uitgevoerd en brengen andere verwante vrouwen de bruid geschenken van extra kralen, wat resulteert in een halsketting van ten minste drie bundels, zoals deze. De kralen vertegenwoordigen rijkdom en vruchtbaarheid en tonen een connectie met generaties vrouwen die met succes kinderen hebben gebaard.

Dit is een prachtig voorbeeld van een auhtentieke en gedragen Mporo halsketting die in een uitstekende gedragen staat verkeert. Ik heb er een custom made standaard voor laten maken die meegeleverd wordt.

Doorsnede tot buitenkant gemeten: 27 cm in de breedte en 29 cm in de lengte
Gewicht: 413 gram, inclusief standaard 754 gram
Datum: ca 1950
Herkomst: Kenia, richting Soedan. Samburu stam
Provenance: Verkregen uit een Vlaamse privé collectie

 

© 2016 - 2021 Johnspecialobjects | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel