VERKOCHT

Vrij grote terra cotta "kruik' van de BURA uit Niger, leeftijd onbekend

Vorige Artikel 10 van 11 Volgende
€ 159,00
Het artikel is uitverkocht.

De Bura-cultuur (Bura-systeem) verwijst naar een reeks archeologische vindplaatsen in de benedenloop van de Niger-riviervallei van Niger en Burkina Faso. Meer specifiek was de beschaving uit de ijzertijd, geïllustreerd door de Bura-cultuur, gecentreerd in het zuidwestelijke deel van het hedendaagse Niger en in het zuidoostelijke deel van het hedendaagse Burkina Faso (voorheen bekend als Opper-Volta)
De Bura-cultuur, genoemd naar de archeologische vindplaats Bura nabij Bura in het zuidwesten van Niger, produceerde een verscheidenheid aan onderscheidende artefacten gemaakt van klei, ijzer en steen. Het is echter nog niet bekend hoe het hele Bura-systeem zich verbond met andere oude Afrikaanse culturen en met latere door de islam beïnvloede Sahel-koninkrijken als Ghana, het vroege Mali, later Mali of Songhai. ( bron Wikepedia)

Dit is een vrij groot exemplaar van een zéér expressieve kruik. Op de bol zijn kleine armpjes zichtbaar als ook lijndecoratie. Gaat over in een lange, ook bewerkte nek en schitterende mannelijke kop! De kruik verkeert in een goede staat en staat op een van natuurlijke vezels gevlochten ring die meegeleverd wordt. Kijk goed naar de foto's!

Hoogte: 48 cm
Omvang buik op zijn meest: ca 75 cm
Gewicht: 3213 gram
Datering: Leeftijd onbekend
Herkomst: Burkina Faso
Provenance: ex Peter Beaujean, ex galerie Tounkara te Rotterdam

 

© 2016 - 2023 Johnspecialobjects | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel