VERKOCHT

Zéér oude IBEDJI tweelingfiguur vd YORUBA stam, Nigeria, 1e kwart 20e eeuw

Vorige Artikel 155 van 182 Volgende
€ 265,00 € 135,00
Het artikel is uitverkocht.

Bij de Yoruba komen meer tweelingen voor dan bij andere stammen. Tweelingen delen dezelfde ziel. Als een van beiden sterft, zoekt de Ifá priester een houtsnijder en bestelt een ibeji beeldje om het gestorven kind voor te stellen. Als beide tweelingen sterven, worden twee ibeji beeldjes gemaakt. 

De vrouwelijke beeldjes krijgen volle borsten. Het hoofd is zo groot als een derde van het beeldje. Het betreft hier een tweeling man en vrouw. 
De ouders behandelen het beeldje als hun kind. Het wordt gebaad, gekleed en gevoed. De moeder houdt het beeldje bij haar in bed en wrijft het in met roodhoutpoeder en streelt het liefdevol. Bij de verjaardag en andere feesten worden rituelen uitgevoerd en gebeden opgezegd voor het beeldje. 

Dit is een prachtig zéér oud Ibedji beeldje. De tand des tijds en het gebruik hebben overduidelijke sporen nagelaten. Rode kleurstof van de vele rituelen is nog zichtbaar evenals blauwe pigment restanten die verwijzen naar het magische. Het beeldje is netjes op een voet gemonteerd.

Hoogte: 24 cm ( inclusief voet 27 cm)
Gewicht: 276 gram
Herkomst: Nigeria
Datering: 1e kwart 20e eeuw
Provenance: ex privé collectie Peter Beaujean ( ex galerie Tounkara te Rotterdam)

© 2016 - 2020 Johnspecialobjects | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel